Geplaatst op 20 september 2019 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Innovatieve insulinetherapie met inhaleerbare insuline

Innovatieve insulinetherapie met inhaleerbare insuline

Het is een kleine studie, maar insuline inhaleren in plaats van injecteren blijft een interessant onderwerp. Dat bleek ook tijdens de EASD Scientific Session die ging over innovatieve insulines. Hier werden onder meer de resultaten besproken van de klinische fase III-studie met de inhaleerbare Dance 501-insuline.

In deze studie zijn 24 patiënten met type 2 diabetes geïncludeerd (5 vrouwen, 19 mannen, gemiddelde leeftijd 61,8 jaar (± 7,9 jaar) en een BMI van 30,4 kg/m2 (± 2,6)), allen niet-rokers. Zij gebruikten insuline lispro in doses van 12, 24 of 48 eenheden. Tijdens het onderzoek kregen zij hetzelfde aantal eenheden aan inhaleerbare insuline (INH), rekening houdend met 13% afwijking bij de inname.

Alle patiënten kregen drie doses INH en drie doses insuline lispro. De insulinewerking is gemeten door middel van een 10 uur durende glucoseclamp na de inname van de insuline. De gemiddelde innameafwijking was 12,2–13,0%.

INH bleek een snellere werking te hebben vergeleken met insuline lispro (gemiddeld verschil 6,5–20 min) en had daardoor eerder effect. Bij alle drie de doses was de werking in het eerste uur na de inname effectiever dan met insuline lispro, met een relatief verschil van 107%, 57% en 45% (p < 0,05). Het middel bleek veilig; de patiënten kregen geen last van hoest en er waren geen acute verschillen in de longfunctie.

glucose-infusion-rate-fv2

 

De manier waarop de insuline wordt geïnhaleerd, is vergelijkbaar met een inhaler voor astma. Vloeibare insuline verandert in een soort damp die in een of meer ademhalingen ingenomen kan worden.

Met name de snelle werking zou voordelen bieden. Ook zou INH een optie zijn voor patiënten met spuitangst. Wanneer INH op de Europese markt beschikbaar komt, is nog niet duidelijk. 

Referentie
Zijlstra E. Earlier onset of action and higher early effect of Dance 501 inhaled human insulin vs s.c. insulin lispro in patients with type 2 diabetes.
PO 31 Oral presentation ‘Innovative insulin therapy’ at the 55th Annual Meeting of the European Association for the Study of Diabetes (EASD). Joslin Hall, Barcelona, 19 sept 2019.

Reacties (0)
(Advertentie)