Geplaatst op 4 juni 2019 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Intralymfatische immunotherapie is even goed, maar vereist minder injecties

Intralymfatische immunotherapie is even goed, maar vereist minder injecties

De behandeling van allergische rinitis met subcutane immunotherapie neemt veel tijd in beslag. Intralymfatische toediening van immunotherapie (ILIT) leidt tot dezelfde vermindering van de rinitisklachten, maar dan al na drie maandelijkse injecties. Uit een drie jaar durende trial met 72 patiënten blijkt dat ILIT tegen gras- en berkenpollenallergie effectief is en goed wordt getolereerd.

ILIT is een nieuwe manier om allergenen toe te dienen. In vergelijking met de huidige immunotherapeutische benaderingen vereist ILIT een korte behandelduur en minder allergeendoses. De hele behandeling bestaat uit slechts enkele echogeleide injecties in een inguïnale lymfeklier. De eerste trialdata, overigens bij kleine aantallen patiënten, zijn bemoedigend.

Minder symptomen

In de huidige studie kregen patiënten met gras- en berkenpollenallergie met tussenpozen van vier weken ofwel drie doses van het berken- en 5-grassoorten allergeenextract, ofwel een van beide extracten en placebo.

Tijdens het pollenseizoen in het jaar voorafgaand aan de behandeling en na drie opeenvolgende pollenseizoenen werden de volgende scores geëvalueerd: de Rhinoconjunctivitis Total Symptom Score (RTSS), de Rhinoconjunctivitis Quality of Life Questionnaire (RQLQ) en de Medical Score (MS). Zelfs drie jaar na de behandeling rapporteerden de patiënten minder symptomen en een verbeterde kwaliteit van leven en gebruikten ze minder medicatie. Deze uitkomsten waren redelijk vergelijkbaar in de drie behandelgroepen.

Adverse events

Gedurende de drie jaar na de ILIT hadden acht patiënten ernstige adverse events (AE’s). Geen van deze AE’s werd gerelateerd aan de behandeling. Milde lokale pijn trad het vaakste op. Eén patiënt vertoonde hypothyreoïdie, die mogelijk wel gerelateerd was aan de behandeling.

 

Bron:
Ahlbeck L. Intralymphatic allergen immunotherapy against birch and grass pollen allergy. A 3-year double-blind randomized clinical trial of 72 patients. EAACI Meeting 2019, abstract LBOA1695

Reacties (0)
(Advertentie)