Geplaatst op 4 juni 2019 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Patiënten met rinitis, zeker met comorbide astma, hebben slaapproblemen

Patiënten met rinitis, zeker met comorbide astma, hebben slaapproblemen

Bij patiënten met perenniale allergische rinitis (AR) zijn slaapproblemen een veelvoorkomend probleem, dat een negatieve invloed heeft op het dagelijks functioneren. Dat is zeker het geval bij patiënten met comorbide allergisch astma, zo is gevonden bij analyse van 511 volwassenen uit Duitsland, Frankrijk, Zweden en Denemarken met zelf-gerapporteerde of door een arts gediagnosticeerde niet-seizoensgebonden AR.

In dit onderzoek is de impact van perenniale allergie op slaap, dagelijkse activiteiten en arbeidsproductiviteit geanalyseerd met de Work, Productivity en Activity Index (WPAI). Bij 78% van de patiënten was de diagnose AR door een arts gesteld; bij 47% was zowel astma als AR aanwezig. De meerderheid (65%) meldde dat huisstofmijtallergie een oorzaak van de AR was.

In- en doorslaapproblemen

67% van de patiënten rapporteerde slaapproblemen. Van hen gaf 72% aan dat de slaapproblemen gerelateerd waren aan de AR. Bij 58% van de patiënten met slaapproblemen duurde het langer dan een half uur om in slaap te vallen; bij 22% duurde het zelfs langer dan een uur. De patiënten werden minstens drie keer per nacht wakker, waarop vervolgens 41% moeite had om weer in slaap te vallen; 69% had door vermoeidheid moeite om ’s ochtends wakker te worden.

Meer problemen bij astma

Van de patiënten met zowel AR als astma had een groter percentage slaapproblemen (79%) in vergelijking met degenen met alleen AR (56%). Bij degenen met astma en AR duurde het vaker langer dan een uur om ’s nachts weer in slaap te vallen, in vergelijking met patiënten met AR alleen (22 vs. 16%). Ook was het functioneren van de groep met astma en AR overdag vaker ernstig gestoord (47 vs. 33%) en waren zij niet tevreden met hun slaap (82 vs. 77%).

Bron:
Romano M. Sleep problems are common and burdensome in patients with allergic rhinitis with or without allergic asthma. EAACI Meeting 2019, abstract LBPD1748.


 


Reacties (0)
(Advertentie)