Geplaatst op 3 juni 2019 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

SLIT tegen berkenpollen verbetert neus- en oogklachten

SLIT tegen berkenpollen verbetert neus- en oogklachten

Sublinguale immunotherapie (SLIT)-tabletten met SQ-boom resulteren in een significante verbetering van de neus- en oogklachten tijdens het (berken)pollenseizoen bij patiënten met allergische rhinoconjunctivitis die is geïnduceerd door pollen van de berken homologe groep, zoals de berk, els en hazelaar. Deze bevindingen van een post-hocanalyse onderstrepen de klinische verbeteringen van deze therapie.

SQ-boom SLIT-tabletten zijn ontwikkeld voor de behandeling van allergische rhinoconjunctivitis die is geïnduceerd door pollen van de berken homologe groep. Oraal lyofilisaat bevat een gestandaardiseerd allergeenextract van berkenpollen (Betula verrucosa). Dit wordt dagelijks thuis toegediend.

SQ-boom SLIT vs. placebo

In een gerandomiseerde, dubbelblinde placebogecontroleerde fase III-trial zijn de effectiviteit en veiligheid van deze SQ-boom SLIT onderzocht. Er participeerden 634 volwassenen en adolescenten (leeftijd 12-65 jaar oud), die ondanks een symptomatische medicamenteuze behandeling gedurende ≥ 2 jaar last hielden van door berkenpollen geïnduceerde matige tot ernstige allergische rhinitis. De sensitisatie voor berkenpollen was bewezen middels een positieve huidpriktest en de aanwezigheid van Bet v1-specifieke IgE ≥ klasse 2. Verder was in het voorafgaande berkenpollenseizoen de kwaliteit van leven, vastgesteld met een ARIA-vragenlijst, negatief beïnvloed door hun ziekte. De deelnemende patiënten mochten geen ongecontroleerd astma of ernstige astma-aanvallen in de voorgeschiedenis hebben.

Minder neus- en oogklachten

Tijdens het pollenseizoen hielden de patiënten het optreden bij van neus- (rinorroe, verstopte of jeukende neus en niezen) en oogklachten (waterige ogen, zanderig gevoel of rode of jeukende ogen). De dagelijkse symptomen tijdens het berkenpollenseizoen waren significant beter bij behandeling met SLIT vs. behandeling met placebo. De rinitisklachten verbeterden met gemiddeld 35% en de conjunctivitisklachten met 45% (beide vergelijkingen: p < 0,0001).

Chacker A. The SQ tree SLIT-tablet provides significant improvement of nasal and ocular symptoms during the tree pollen season. EAACI Meeting 2019, presented at session OAS 04.

Reacties (0)
(Advertentie)