Geplaatst op 19 maart 2019 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Uitgebreide data uit IDENTIFY komt shared decision making ten goede

Uitgebreide data uit IDENTIFY komt shared decision making ten goede

IDENTIFY biedt wereldwijde en recente opsporingspercentages van urotheliale kanker evenals performance gegevens van diagnostische tests voor elke vorm van kanker. Deze uitgebreide en gedetailleerde data maken het mogelijk het proces van shared decision making (SDM) te verbeteren door het ontwikkelen van voorspellende modellen die de opsporing van kanker optimaliseren.

 

Dokter Khadhouri besprak de EAU de IDENTIFY-studie, de grootste prospectieve, observationele studie van patiënten die verwezen zijn naar de tweede lijn met of zonder hematurie voor onderzoek naar verdachte kanker van de urinewegen. In totaal zijn er voor dit onderzoek ruim 11.000 patiëntengegevens verzameld, die afkomstig zijn van 128 ziekenhuizen uit dertig landen.

Uitkomsten

Het bleek dat 65% van de patiënten zich presenteerde met zichtbare hematurie; 29% met niet-zichtbare hematurie en 6% zonder hematurie. De prevalentie van blaascarcinoom was 17,7%; daarvan presenteerde 81,5% zich met zichtbare hematurie. De prevalentie van kanker van de bovenste urinewegen was 1,15%, van niercelcarcinoom 0,98% en van prostaatcarcinoom (PCa) 1,18%.

Variabelen

Variabelen die significant geassocieerd waren met blaascarcinoom, zijn onder meer type hematurie, leeftijd, rookgeschiedenis, anticoagulatie, opslagsymptomen van de urinewegen en het hebben doorgemaakt van meer dan één episode van zichtbare hematurie (25,5%) versus slechts één episode (17,9%). Bovenste urinewegkanker was significant geassocieerd met type hematurie, leeftijd, rookgeschiedenis en anticoagulatie.

Diagnostische tests

De specificiteit en sensitiviteit van echografie en CT-urogram bij blaascarcinoom en bovenste urinewegkanker zijn eveneens meegenomen in deze studie. Voor beide lag de specificiteit hoger dan 92%; de sensitiviteit liep uiteen van 66,7% voor echografie bij bovenste urinewegkanker tot 95,3% voor het CT-urogram bij dezelfde ziekte. Voor blaascarcinoom was de sensitiviteit van echografie 79% en van contrast CT 79,1%.1

Referentie
1. Khadhouri S, et al. IDENTIFY: The Investigation and DEtection of urological Neoplasia in paTIents reFerred with suspected urinarY tract cancer: A multicentre analysis. Abstract 170. EAU 2019.

Reacties (0)
(Advertentie)