Geplaatst op 12 november 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Avelumab plus axitinib verbetert progressievrije overleving bij niercelcarcinoom

Avelumab plus axitinib verbetert progressievrije overleving bij niercelcarcinoom

De JAVELIN Renal 101-studie toont dat het combineren van immuuntherapie met een tyrosinekinaseremmer (TKI) als eerstelijnsbehandeling voor patiënten met gevorderd niercelcarcinoom gepaard gaat met voordeel ten opzichte van alleen een TKI. De behandeling vormt een potentiële nieuwe optie in deze setting, stelden onderzoekers tijdens het ESMO 2018 Congress in München.

Deelnemers aan de JAVELIN Renal 101-studie waren 886 niet eerder behandelde patiënten met gevorderd niercelcarcinoom. Patiënten van alle MSKCC-risicogroepen konden deelnemen en werden na randomiseren behandeld met avelumab plus axitinib (n = 442) of met sunitinib (n = 444). De primaire uitkomstmaten van de studie waren de progressievrije overleving bij de groep met een PD-L1-expressie van meer dan 1% en de totale overleving in deze groep.

De onderzoekers toonden dat in 560 patiënten met PD-L1-positieve tumoren er een significant verschil was in de mediane progressievrije overleving, met 13,8 maanden bij de combinatiebehandeling en 7,2 maanden bij alleen een TKI (HR 0,61, p < 0,0001). In de totale groep patiënten was de mediane progressievrije overleving respectievelijk 13,8 versus 8,4 maanden (HR 0,69, p = 0,0001). De objectieve response rates waren daarbij respectievelijk 55,2% en 25,5%. Voordeel van behandeling met avelumab plus axitinib werd verder gezien bij alle MSKCC-risicogroepen. Data over de totale overleving waren nog niet geschikt voor analyse.
De combinatiebehandeling ging niet gepaard met een verhoogd aantal bijwerkingen van graad 3 of hoger, met 71,2% in de combinatie-arm en 71,5% in de sunitinib-arm, maar wel stopten iets meer patiënten met de combinatie wegens bijwerkingen (22,8% vs. 13,4%).

De onderzoekers concluderen dat avelumab plus axitinib de nieuwe standaard eerstelijnsbehandeling moet zijn voor patiënten met gevorderd niercelcarcinoom.

Referentie
Motzer RJ, Penkov K, Haanen JBAG, et al. JAVELIN Renal 101: A randomized, phase III study of avelumab + axitinib vs sunitinib as first-line treatment of advanced renal cell carcinoma (aRCC). ESMO 2018, abstract LBA6_PR.

Reacties (0)
(Advertentie)