Geplaatst op 15 september 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

EADV in Oranje: vooruit blijven kijken

EADV in Oranje: vooruit blijven kijken

Tijdens een goed bezochte ‘EADV in Oranje’ avond tijdens het 26ste congres van de EADV in Genève werd de Nederlandse dermatoloog tussen de gerechten door bijgepraat over diverse nieuwe ontwikkelingen binnen de dermatologie.

Immuuntherapie en het microbioom

Nog vóór het voorgerecht werd het spits afgebeten door dr. Hok Bing Thio, dermatoloog in het Erasmusmc te Rotterdam die nieuwe ontwikkelingen in ontstekingsziekten besprak. Hij begon met het hoogtepunt van EADV (en eigenlijk van het afgelopen jaar): immuuntherapie voor gemetastaseerde kanker. “Dit is echt een spectaculaire therapie voor kanker; niet alleen bij melanoom maar ook voor patiënten met longcarcinoom of niercelcarcinoom.” Het principe van immuuntherapie behelst het reactiveren van het immuunsysteem waardoor de kanker vernietigd wordt. Deze benadering leidt echter ook frequent tot dermatologische toxiciteit, aldus Thio. “Huidbijwerkingen komen bij deze therapie net zo veel voor als diarree en vermoeidheid. We zien nu al veel verwijzingen van de oncoloog maar dat worden er zeker meer,” zo verwachtte hij. Een ander nadelig aspect van immuuntherapie is dat patiënten er psoriasis van kunnen krijgen. Patiënten met ernstige psoriasis en een uitgezaaid melanoom krijgen deze middelen dan ook niet. Dit kan in de praktijk soms tot moeilijke situaties leiden omdat patiënten niet kunnen begrijpen waarom zij niet in aanmerking komen voor het enige middel dat mogelijk nog effectiviteit heeft bij hun ziekte. Een andere nouveauté betreft de beïnvloeding van het microbioom, dat gunstig kan zijn voor de huid. “Met een transplantatie van huidmicrobiota, een prebioticum of een probioticum kun je de samenstelling in positieve zin veranderen. Hier wordt enorm veel onderzoek naar gedaan; er zijn zeker dertig bedrijven mee bezig, al is dat vooralsnog met name op gastro-intestinaal gebied.”

Huidmaligniteiten in de spotlights

Dr. Nicole Kelleners-Smeets, dermatoloog in het Maastricht UMC+, liet vervolgens de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van huidmaligniteiten de revue passeren, te beginnen met basaalcelcarcinoom (BCC). “Hoewel het mooi zou zijn als de confocale microscopie het biopt bij BCC diagnostiek kan vervangen, zijn we nog niet zo ver,” aldus Kelleners-Smeets. Ander nieuw onderzoek betreft o.a. groene theezalf die niet effectief blijkt te zijn bij superficieel BCC, gefractioneerde ALA-PDT die effectiever lijkt dan MAL-PDT, terwijl imiquimod effectiever is dan MAL-PDT en 5-fluorouracil. De incidentie van dunne melanomen lijkt te stijgen, aldus Kelleners-Smeets. “De reden daarvan is niet helemaal duidelijk. Komen mensen eerder of wordt er beter of vroeger gediagnosticeerd óf wordt er wellicht eerder dan voorheen gesproken van dun melanoom?” Wanneer er na excisie in het gelaat intracutane of transcutane hechtingen worden toegepast, maakt eigenlijk geen verschil, zo volgde uit een onderzoek. “Patiënten zijn gemiddeld redelijk tevreden met beide technieken.” Ze sloot af met de opmerking dat Mohs chirurgie een flinke opmars heeft gemaakt in Nederland en zo dicht mogelijk bij de patiënt beschikbaar moet zijn. Uit het publiek volgde daarop de aanvulling dat dit nu juist een prachtige kans tot (lokale) samenwerking biedt.

Duurzaamheid in de dermatologie

De avond werd afgesloten met de filosofische overweging van prof. dr. Peter van de Kerkhof, hoogleraar dermatologie in het Radboudumc in Nijmegen die zichzelf – en het publiek – de vraag stelde wat de impact is van hetgeen behandelaars nu doen. Treat-to-target? Of toch meer luisteren naar de patiënt? “Eigenlijk weten we helemaal niet wat de lange termijn gevolgen zijn van ons handelen. Daarom is lange termijn controle via bijvoorbeeld registraties echt nodig, ook al is het duur en moeilijk. Deep learning assisted diagnosis, daar moeten we naartoe.” In dat kader pleitte hij voor gebruikmaking van innovatieve methodes: “Het digitale tijdperk biedt hier talloze mogelijkheden voor”. Hoewel hij zei enerzijds te vrezen voor fragmentatie, heeft hij er anderzijds voldoende vertrouwen in dat er op deze manier ook aan doelmatigheid gewonnen kan worden, waarmee duurzaamheid van de gezondheidszorg en van de dermatologie in het bijzonder bevorderd wordt.

 


Reacties (0)
(Advertentie)