Geplaatst op 15 september 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

“HPV-vaccinatie veilig én noodzakelijk”

“HPV-vaccinatie veilig én noodzakelijk”

Nu er wereldwijd inmiddels tientallen miljoenen doses HPV-vaccin zijn toegediend, kan geconcludeerd worden dat profylactische HPV-vaccinatie veilig is. Tevens blijkt het zeer efficiënt mits het wordt gegeven voordat men seksueel actief wordt. Desalniettemin laat de vaccinatiegraad in een aantal landen nog steeds te wensen over.

Preventie van HPV-infectie blijft van belang, zowel in ontwikkelingslanden als in Europa waar de incidentie eveneens hoog is. Niet alleen is het levenslange risico op HPV-infectie met 75 tot 80 procent aanzienlijk, daarnaast kunnen de hoog-risico HPV-types 16 en 18 leiden tot baarmoederhalskanker en anus- en orofaryngeale kanker, zo stelde dr. Claudia Heller-Vitouch, dermatoloog in Wenen. Zij gaf in haar presentatie op donderdagmiddag in de HIV+STI sessie tijdens de EADV een update met betrekking tot HPV-vaccinatie.

Effectiviteit

Dat vaccinatie effectief is bleek onder meer uit een omvangrijke Australische studie waarin onder gevaccineerde vrouwen < 21 jaar sprake was van een afname van 92,6 procent in het aantal diagnoses van genitale wratten. Bij de groep tussen de 21 en 30 jaar bedroeg de afname 72,6 procent. Onder heteroseksuele mannen was er eveneens een forse reductie van het aantal diagnoses (81,8 procent bij mannen < 21 jaar en 51,1 procent bij mannen tussen de 21 en 30 jaar). Heller-Vitouch benadrukte het belang van genderneutrale vaccinatie: “Behalve dat vaccinatie bescherming biedt tegen HPV-gerelateerde tumoren bij mannen en het vaccin gebleken effectief is bij mannen die seks hebben met mannen (MSM), speelt de kudde-immuniteit een belangrijke rol.”

Veiligheid

Over de veiligheid van HPV-vaccinatie woedt al jaren een publieke discussie, die een duidelijk negatieve impact heeft op de vaccinatiegraad. Heller-Vitrouch was zeer stellig: uit niets blijkt dat HPV-vaccinatie onveilig is. Zeer recent bleek onder meer dat HPV-vaccinatie veilig is tijdens de zwangerschap. Tevens heeft de European Medicines Agency (EMA) gesteld dat HPV-vaccinatie geen complex regionaal pijn syndroom (CRPS), posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom (POTS) of chronisch vermoeidheidssyndroom (CFS) veroorzaakt bij jonge meisjes en vrouwen die met het HPV-vaccin zijn gevaccineerd. “Er is geen enkel bewijs gevonden dat de totale incidentie van deze aandoeningen hoger zou zijn bij gevaccineerde meisjes dan bij degenen die het vaccin niet hebben gekregen,” aldus Heller-Vitouch. Desalniettemin is de vaccinatiegraad in sommige landen aan de lage kant. Los van ongefundeerde veronderstellingen over veiligheid bij jongeren – en hun ouders – vormt het gebrek aan vergoeding hiervoor soms ook een oorzaak. “Sinds 2014 wordt HPV-vaccinatie in Oostenrijk vergoed,” vertelde Heller-Vitouch. “Van overheidswege is er toen een schoolprogramma ingesteld waarbij jongens en meisjes van elf jaar gevaccineerd worden. Daarmee is de vaccinatiegraad omhoog geschoten. Dat moeten we blijven nastreven: het is immers een relatief eenvoudige manier om ernstige complicaties te voorkomen.”


Reacties (0)
(Advertentie)