Urologie

In het dossier Urologie vindt u alle relevante informatie over urologische aandoeningen. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met: a.middelkamp@bsl.nl.


Geplaatst op 19/03/2019 - 09:31  in: Urologie

Combinatie dapoxetine en silodosine effectief bij premature ejaculatie

Een combinatie van dapoxetine en silodosine heeft bewezen effectiever te zijn dan uitsluitend dapoxetine in de behandeling van patiënten die hun gehele leven last hebben van premature ejaculatie. Deze combinatie was in staat om bij de meeste patiënten een normale ejaculatiefunctie te herstellen.

Lees het hele artikel omtrentCombinatie dapoxetine en silodosine effectief bij premature ejaculatie


Geplaatst op 19/03/2019 - 09:27  in: Urologie

Meer risico op ziekte van Parkinson als gevolg van BPH

Patiënten met benigne prostaathyperplasie (BPH) blijken een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson te hebben. Gebruik in deze populatie van alfablokkers – die de bloedhersenbarrière kunnen passeren – gedurende zes maanden vertoonde een toename in het risico op de ziekte van Parkinson.

Lees het hele artikel omtrentMeer risico op ziekte van Parkinson als gevolg van BPH


Geplaatst op 19/03/2019 - 09:23  in: Urologie

Uitgebreide data uit IDENTIFY komt shared decision making ten goede

IDENTIFY biedt wereldwijde en recente opsporingspercentages van urotheliale kanker evenals performance gegevens van diagnostische tests voor elke vorm van kanker. Deze uitgebreide en gedetailleerde data maken het mogelijk het proces van shared decision making (SDM) te verbeteren door het ontwikkelen van voorspellende modellen die de opsporing van kanker optimaliseren.

Lees het hele artikel omtrentUitgebreide data uit IDENTIFY komt shared decision making ten goede


Geplaatst op 19/03/2019 - 09:20  in: Urologie

Hormonale behandeling lokt mogelijk depressie uit bij PCa-patiënten

Mannen die antihormonale behandeling krijgen nadat hun prostaat is verwijderd, lopen 80% meer risico op een depressie dan mannen die deze therapie niet ondergaan. Deze bevindingen uit Deens onderzoek hebben ertoe geleid dat onderzoekers pleiten voor controle op depressie na de ingreep bij patiënten die androgeendeprivatietherapie krijgen.

Lees het hele artikel omtrentHormonale behandeling lokt mogelijk depressie uit bij PCa-patiënten


Geplaatst op 19/03/2019 - 09:11  in: Urologie

Veelbelovende uitkomsten darolutamide bij nmCRPC

Darolutamide lijkt een veilige en effectieve behandeloptie voor patiënten met niet-gemetastaseerd castratieresistent prostaatcarcinoom (nmCRPC). Uit resultaten van de ARAMIS volgt dat darolutamide zowel de metastasevrije overleving als de totale overleving (OS) verhoogt. Bijwerkingen (AEs) die zich met darolutamide voordeden, waren qua incidentie vergelijkbaar met placebo.

Lees het hele artikel omtrentVeelbelovende uitkomsten darolutamide bij nmCRPC


Geplaatst op 18/03/2019 - 14:26  in: Urologie

Slechtere prognose voor patiënten met zeldzame PCa-varianten

Er is een aantal zeldzame prostaatcarcinoom (PCa)-varianten waarvan de presentatie en totale overleving (OS) afwijken van de standaard niet-variant PCa. Zo presenteren patiënten met deze zeldzame varianten vaker een gemetastaseerde ziekte en allemaal hebben ze bij presentatie een hoger lokaal stadium dan de niet-variant PCa-patiënten. Behandelaars moeten zich echter realiseren dat dergelijke gevallen vrij zeldzaam zijn.

Lees het hele artikel omtrentSlechtere prognose voor patiënten met zeldzame PCa-varianten


Geplaatst op 18/03/2019 - 14:23  in: Urologie

Koffie remt mogelijk de groei van PCa

Uit een Japanse pilotstudie blijkt dat koffie bepaalde bestanddelen bevat die mogelijk de groei van prostaatcarcinoom (PCa) kunnen afremmen. Hoewel dit nog slechts is getest op medicatieresistente kankercellen in een celcultuur en in een muismodel (en dus nog niet bij mensen), bieden deze bevindingen mogelijk wel aanknopingspunten voor nieuwe therapeutische strategieën in de behandeling van castratieresistent PCa (RCPC).

Lees het hele artikel omtrentKoffie remt mogelijk de groei van PCa


Geplaatst op 18/03/2019 - 14:19  in: Urologie

Draaien van nachtdiensten desastreus voor blaasfunctie

Italiaanse onderzoekers hebben aangetoond dat mensen die vaak ’s nachts werken, een verhoogde urinaire frequentie vertonen, evenals een afname in de kwaliteit van leven in vergelijking met mensen die overdag werken. Opvallend hierbij was vooral dat het hier relatief jonge (< 50 jaar) mensen betrof.

Lees het hele artikel omtrentDraaien van nachtdiensten desastreus voor blaasfunctie


Geplaatst op 18/03/2019 - 14:18  in: Urologie

Interessante mogelijkheden van pembrolizumab bij NMBIC

Pembrolizumab monotherapie liet bemoedigende resultaten zien zowel wat betreft de antitumoractiviteit als een overtuigende duur van de respons bij een subselectie van patiënten met niet-invasief blaascarcinoom (NMBIC). Het veiligheidsprofiel van pembrolizumab was vergelijkbaar met hetgeen in eerder onderzoek al was gezien.

Lees het hele artikel omtrentInteressante mogelijkheden van pembrolizumab bij NMBIC


Geplaatst op 18/03/2019 - 14:16  in: Urologie

Serum gamma-glutamyltransferase is prognostische PCa-biomarker

In de eerste studie die op dit gebied werd uitgevoerd, kon worden aangetoond dat serum gamma-glutamyltransferase (GGT) een prognostische biomarker is voor zowel totale overleving (OS) als prostaat specifiek antigeen (PSA)-respons bij patiënten met gemetastaseerd castratieresistent prostaatcarcinoom (mCRPC) die behandeld worden met enzalutamide.

Lees het hele artikel omtrentSerum gamma-glutamyltransferase is prognostische PCa-biomarker