Luchtwegen

In het dossier Luchtwegen vindt u alle relevante informatie over luchtwegaandoeningen. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen. Voor meer informatie en tips kunt u contact opnemen met redacteur Adri van Beelen: a.vanbeelen@bsl.nl.
Geplaatst op 05/06/2019 - 14:41  in: Luchtwegen

Peptide-immunotherapie blijkt veilig bij volwassenen met pinda-allergie

De ontwikkeling van immunotherapie met hele pinda-preparaten wordt beperkt door een risico op ernstige allergische bijwerkingen. PVX108 is een op peptide gebaseerde vorm van immunotherapie die in ontwikkeling is voor de behandeling pinda-allergie. Een fase I-studie toont dat deze behandeling buitengewoon goed worden verdragen door volwassenen met een pinda-allergie, onder wie patiënten met eerdere anafylaxie en astma.

Lees het hele artikel omtrentPeptide-immunotherapie blijkt veilig bij volwassenen met pinda-allergie


Geplaatst op 05/06/2019 - 14:39  in: Luchtwegen

Elektrische impedantiespectroscopie is een geschikt hulpmiddel bij eczeem

Bij constitutioneel eczeem is de barrièrefunctie van de huid verminderd. Mogelijk is elektrische impedantiespectroscopie een betrouwbare en efficiënte methode om op directe wijze de in-vivostatus van de huidbarrière te beoordelen. Onderzoek uit Davos (Zwitserland) toont dat dit inderdaad een geschikt hulpmiddel is.

Lees het hele artikel omtrentElektrische impedantiespectroscopie is een geschikt hulpmiddel bij eczeem


Geplaatst op 05/06/2019 - 14:38  in: Luchtwegen

Nieuwe biological toont aanzienlijke klinische activiteit bij urticaria

Patiënten met chronische urticaria lijden aan invaliderende symptomen en zijn vaak ongevoelig voor de huidige therapieën, zoals antihistaminica en omalizumab. Tijdens de EAACI werden de resultaten gepresenteerd van de eerste trial naar een biological die bij urticaria de activiteit van mestcellen rechtstreeks direct remt. AK002 toonde een aanzienlijke klinische activiteit bij verschillende vormen van urticaria.

Lees het hele artikel omtrentNieuwe biological toont aanzienlijke klinische activiteit bij urticaria


Geplaatst op 05/06/2019 - 14:37  in: Luchtwegen

Bij verlengde immunotherapie tegen pinda-allergie worden hogere doses getolereerd

In de fase III-PALISADE-studie resulteerde orale immunotherapie met AR101 gedurende het eerste jaar in immunologische veranderingen bij patiënten met pinda-allergie. Tijdens een extensiefase van deze trial werd AR101 goed verdragen. Het bijwerkingenprofiel was vergelijkbaar in beide behandelperioden.

Lees het hele artikel omtrentBij verlengde immunotherapie tegen pinda-allergie worden hogere doses getolereerd


Geplaatst op 05/06/2019 - 14:35  in: Luchtwegen

ICT, vooral WhatsApp, wordt veel gebruikt door patiënten met urticaria

ICT is een aantrekkelijk platform voor het beheren van de zorg, communicatie met de patiënt en het uitvoeren van medische interventies. Een survey uit Latijns-Amerika toont dat patiënten met chronische urticaria op grote schaal WhatsApp, webbrowsers en e-mail gebruiken voor hun communicatie met de behandelaar. Daarnaast zijn deze ICT-voorzieningen van belang voor de evaluatie van de ziekte-ernst en ziektecontrole.

Lees het hele artikel omtrentICT, vooral WhatsApp, wordt veel gebruikt door patiënten met urticaria


Geplaatst op 04/06/2019 - 13:33  in: Luchtwegen

Epicutane immunotherapie voor pinda-allergie goed getolereerd door kinderen

Voor de behandeling van voedselallergie is geen goedgekeurde immunotherapie beschikbaar. Een dergelijke behandeling moet goed worden verdragen en veilig zijn. Twee fase III-studies (PEPITES en REALISE) toonden dat epicutane immunotherapie (EPIT) met een pinda-eiwitpatch van 250 μg (VP250), wat ongeveer een duizendste deel van een pindapit is, goed wordt getolereerd bij de behandeling van kinderen van 4-11 jaar oud.

Lees het hele artikel omtrentEpicutane immunotherapie voor pinda-allergie goed getolereerd door kinderen


Geplaatst op 04/06/2019 - 13:31  in: Luchtwegen

Angio-oedeem door ACE-remmers: zeldzaam, maar ernstig

Angio-oedeem dat is gerelateerd aan het gebruik van angiotensin-converting enzyme (ACE)-remmers, is een zeldzame complicatie, die optreedt bij 0,1-0,7% van de gebruikers. De complicatie betreft echter vaak een spoedeisende situatie, waarvoor het merendeel van de patiënten opgenomen moet worden. Tijdens het EAACI-congres werden de uitkomsten van een cohort Italiaanse patiënten gepresenteerd

Lees het hele artikel omtrentAngio-oedeem door ACE-remmers: zeldzaam, maar ernstig


Geplaatst op 04/06/2019 - 13:29  in: Luchtwegen

Afweer ontrafeld middels tekstmining en machine learning

Voor de eerst keer is met een geautomatiseerde software-infrastructuur uit duizenden documenten relevante informatie verzameld en gestructureerd, bedoeld om inzicht te krijgen in de causale relaties tussen genen, eiwitten en processen die betrokken zijn bij de afweer tijdens de vroege levensfasen. Daarbij maakten de Nederlandse onderzoekers gebruik van een tool voor tekstmining en machine learning.

Lees het hele artikel omtrentAfweer ontrafeld middels tekstmining en machine learning