Diabetes

In het dossier Diabetes vindt u alle relevante informatie over diabetes. De redactie van Mednet verzamelt hier nieuws, achtergrondartikelen, blogs en doorverwijzingen naar relevante, externe partijen. Omdat deze informatie medisch-inhoudelijk en dus alleen voor artsen bedoeld is, vragen wij u (eenmalig) in te loggen.


Geplaatst op 20/09/2019 - 13:06  in: Diabetes

Live web-tv EASD Highlights 2019

Op donderdag 10 oktober is er van 20.30 tot 22.00 uur een live uitzending waarin internist-endocrinoloog dr. Van Raalte en cardioloog prof. dr. De Boer onder leiding van Janneke Willemse met elkaar van gedachten wisselen over de belangrijkste wetenschappelijke hoogtepunten van het European Association for the Study of Diabetes (EASD)-congres.

Lees het hele artikel omtrentLive web-tv EASD Highlights 2019


Geplaatst op 20/09/2019 - 13:05  in: Diabetes

Innovatieve insulinetherapie met inhaleerbare insuline

Het is een kleine studie, maar insuline inhaleren in plaats van injecteren blijft een interessant onderwerp. Dat bleek ook tijdens de EASD Scientific Session die ging over innovatieve insulines. Hier werden onder meer de resultaten besproken van de klinische fase III-studie met de inhaleerbare Dance 501-insuline.

Lees het hele artikel omtrentInnovatieve insulinetherapie met inhaleerbare insuline


Geplaatst op 20/09/2019 - 13:04  in: Diabetes

Renale effecten van combinatietherapie

Het is bekend dat SGLT2-remmers het eGFR verlagen bij patiënten met diabetes type 2. Zodra patiënten met de medicatie stoppen, gaan de waarden vrijwel direct terug naar baseline. Wat zou dan het effect zijn van combinatietherapie? Dit is onderzocht in een nieuwe studie met de combinaties metformine plus insuline en empagliflozine plus linagliptine.

Lees het hele artikel omtrentRenale effecten van combinatietherapie


Geplaatst op 20/09/2019 - 13:02  in: Diabetes

Wordt continue glucosemonitoring ‘standard of care’?

De discussie of continue glucosemonitoring (CGM) ‘standard of care’ moet worden, zal voorlopig nog voortduren, terwijl intussen de voordelen van CGM steeds duidelijker worden. Tijdens de EASD Scientific Sessions in Barcelona zijn onder meer de resultaten besproken van studies met CGM en FGM naar het effect op hypoglykemieën, HbA1c en patiënttevredenheid.

Lees het hele artikel omtrentWordt continue glucosemonitoring ‘standard of care’?


Geplaatst op 20/09/2019 - 12:59  in: Diabetes

Minder hypoglykemieën met linagliptine dan met glimepiride

Linagliptine en glimepiride hebben een vergelijkbaar effect op cardiovasculaire uitkomsten bij patiënten met diabetes type 2 met een hoog cardiovasculair risico. Wel treedt met glimepiride significant vaker een hypoglykemie op. Ook komen patiënten iets meer aan, blijkt uit de CAROLINA-studie.1

Lees het hele artikel omtrentMinder hypoglykemieën met linagliptine dan met glimepiride


Geplaatst op 20/09/2019 - 07:19  in: Diabetes

Nieuwe inzichten in progressie nierziekten bij type 1 diabetes

De nieren stonden volop in de belangstelling tijdens de EASD Scientific Sessions in Barcelona. Diabetische nefropathie (DN) komt voor bij 20–40% van alle mensen met diabetes.1 Omdat type 1 zich al op jonge leeftijd manifesteert en daardoor al eerder risico geeft op nierschade, is onderzocht of de progressie van DN voorspeld kan worden aan de hand van metabolieten in de urine.

Lees het hele artikel omtrentNieuwe inzichten in progressie nierziekten bij type 1 diabetes


Geplaatst op 19/09/2019 - 15:42  in: Diabetes

Biedt drievoudig werkingsmechanisme imeglimine nieuw perspectief?

Het was al lang van tevoren aangekondigd: tijdens de EASD in Barcelona zouden nieuwe resultaten met imeglimine bekend worden gemaakt. Imeglimine is de eerste orale diabetesmedicatie die effect heeft op zowel de pancreas, de lever en de spieren.

Lees het hele artikel omtrentBiedt drievoudig werkingsmechanisme imeglimine nieuw perspectief?


Geplaatst op 19/09/2019 - 15:40  in: Diabetes

Beïnvloedt de duur van de diabetes de werking van orale semaglutide?

Al eerder zijn de resultaten gepubliceerd van diverse trials waarin orale toediening van de GLP1-receptoragonist semaglutide is onderzocht op effectiviteit en cardiovasculaire veiligheid. In een recente verkennende analyse stond de vraag centraal: heeft de duur van de diabetes invloed op de werking van oraal semaglutide? De resultaten van deze analyse zijn gepresenteerd op het 55e congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in Barcelona, 2019.

Lees het hele artikel omtrentBeïnvloedt de duur van de diabetes de werking van orale semaglutide?


Geplaatst op 19/09/2019 - 15:38  in: Diabetes

Bieden SGLT2-remmers ook voordeel bij diabetes type 1?

Gezien de positieve resultaten met SGLT2-remmers lijkt dit een veelbelovend diabetesmedicijn. Tot nu toe worden SGLT2-remmers voornamelijk voorgeschreven aan patiënten met diabetes type 2. Bij type 1 diabetes is er een verhoogd risico op ketoacidose. “Onder strikte voorwaarden kunnen SGLT2-remmers zeker ook meerwaarde bieden voor deze patiënten”, stelde prof. dr. Thomas Danne, Kinder- und Jugendkrankenhaus Hannover, tijdens een interessante sessie op de EASD in Barcelona.

Lees het hele artikel omtrentBieden SGLT2-remmers ook voordeel bij diabetes type 1?


Geplaatst op 19/09/2019 - 15:36  in: Diabetes

Verband hypoglykemieën en cardiovasculaire events opnieuw bevestigd

Bekend is dat ernstige hypoglykemieën het risico op cardiovasculaire aandoeningen en overlijden verhogen. In de bijzondere studiepopulatie van de CARMELINA® is onderzocht wat het effect is van hypoglykemieën op 3-point MACE, cardiovasculaire events en overlijden.

Lees het hele artikel omtrentVerband hypoglykemieën en cardiovasculaire events opnieuw bevestigd